NYULAK TARTÁSA

Általános tudnivalók:

A nyúl az egyik legnépszerűbb lakásban tartott kisemlős. Rendszertanilag nem a rágcsálók közé tartozik, hanem egy külön rendbe, a Nyúlalakúak rendjébe sorolható. Az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) – amelyből a házinyúl kialakult – az Ibériai-félszigetről származik.

Ma már több, mint 40 nyúlfajta létezik, méretük és testtömegük (1-11 kg) igen széles határok között változik a törpétől az óriás fajtákig. Fontos, hogy a rendelkezésünkre álló hely alapján válasszunk fajtát! Legjobb, ha megbízható helyről, tenyésztőtől vesszük meg a kisnyulat, így biztosak lehetünk benne, hogy nem egy nagytestű fajta fiatal egyedét adták el nekünk törpenyúlként.

Egy megfelelően tartott nyuszi átlagosan 5-7 évig él.

Etetés:


A nyulak bélflórája és emésztőrendszere nagyon érzékeny minden apró változásra, ezért gyakran szenvednek különböző emésztőszervi megbetegedésekben. Alapszabály, hogyha változtatni szeretnénk a nyuszi étrendjén, azt mindig fokozatosan tegyük, az új tápból először keveset, majd egyre többet keverjünk a régihez, amíg végül teljesen lecseréljük vele azt.

A nyuszi előtt mindig legyen jó minőségű, friss, illatos széna. Ez az emésztéséhez nélkülözhetetlen, hiszen a nyúlnak igen magas a rostigénye, rosthiány esetén gyakran alakul ki szőrrágás. Ne vegyük meg a szénát, ha barna, poros vagy penészes.

Az állatkereskedésekben ma már többféle, jó minőségű és magas vitamintartalmú nyúltáp kapható. A tápból azonban ne adjunk túl sokat, mert a nyuszik hajlamosak az elhízásra. Általában egy 1-2 kg testtömegű kifejlett állatnak napi 3-4 evőkanál táp megfelelő.

Az előbbiek mellett egészítsük ki nyuszink takarmányát különféle zöldeleségekkel. Nyáron kutyák által nem látogatott, nem vegyszerezett területről szedhetünk friss füvet, de mindig fokozatosan szoktassuk hozzá az állatot. Ha a fű nedves, etetés előtt kicsit fonnyasszuk meg. Sokféle zöldséget és gyümölcsöt etethetünk a nyuszival, a magas cukortartalmúakkal azonban vigyázzunk, mert hasmenést okozhatnak. Salátát soha ne adjunk az állatnak, mert a műtrágyákból, vegyszerekből, amikkel kezelik, rengeteg káros anyagot tud felhalmozni a szöveteiben, amelyek a nyuszira nagyon veszélyesek! Ne etessünk továbbá burgonyát a magas keményítőtartalma miatt, illetve káposztaféléket, mivel felfúvódást okozhatnak! Minden zöldség- és gyümölcsfélét alaposan mossunk meg etetés előtt.

A nyuszit soha ne „nassoltassuk” csokival, keksszel, és egyéb emberi élelmiszerekkel, mert sok problémát idézhetünk elő vele!

Az állatok előtt mindig legyen friss ivóvíz. A legegyszerűbb az állatkereskedésekben kapható nagyobb méretű golyós önitató használata. A nyuszik általában hamar megtanulnak inni belőle.

Érdekességnek számít a nyulakra jellemző emésztésélettani sajátosság az ún. lágybélsárevés (caecotrophia). Az emésztés jelentős része a vakbélben zajlik és a lágybélsár evése tulajdonképp a vakbéltartalom táplálóanyagainak újrafelvételét jelenti. A nyúl külön üríti a rendes bélsarat, ez a hétköznapi értelemben vett nyúlbogyó, és általában éjszaka üríti a táplálóanyagokban és vitaminokban még gazdag és sok hasznos baktériumot tartalmazó lágybélsarat. Ezt elfogyasztva és tovább bontva hozzájut a benne lévő hasznos tápanyagokhoz. Ez a típusú bélsár szőlőfürthöz hasonlítva, kisebb, lágyabb bélsárbogyókból áll, amiket egy nyálkaréteg tart össze. A lágybélsarat az állat közvetlenül a végbélnyílásban való megjelenésekor elfogyasztja.

Tartási körülmények, szaporítás:


A nyuszik tartására a legmegfelelőbb az állatkereskedésekben kapható nagyméretű 90-120 cm hosszú ketrec, a nagytestű fajtáknak még ennél is nagyobb helyre lehet szükségük. Ha jó idő van, kerti kifutóba is kitehetjük az állatot, de ez legyen szélvédett és legalább részben árnyékos helyen, mivel a nyulak korlátozott hőleadásuk miatt nehezen viselik a nagy meleget. Fontos a kutyák, macskák és más ragadozók elleni védelem is.

Sose tartsuk együtt a nyuszit más fajú állattal (pl. tengerimalaccal), mivel az igényeik jelentősen eltérnek és egymás számára veszélyes kórokozók hordozói lehetnek, illetve a nyúl rúgásával kárt tehet a kisebb testű tengerimalacban.

Két nőstény nyúl általában könnyen tartható együtt (habár így megnő az álvemhesség esélye), az ivarérett bakok azonban verekednek, ezért őket sose tegyük egy ketrecbe.

Érdemes fiatal állatot vásárolni, amely még könnyen megszelídíthető. Kisgyermekek mellé inkább a törpe fajták ajánlhatók, mivel a nagyobb nyuszik hátsó lábukkal erőteljeset rúghatnak és véletlenül karmolhatnak is. Fontos a gyerekeknek megtanítani, hogy a nyulat soha ne emeljék fel a fülénél fogva, mert ez fájdalmat okoz neki.

Ha a nyuszit kiengedjük a szobában futkosni, vigyázzunk, hogy szobanövényekhez és elektromos vezetékekhez ne férjen hozzá és figyeljünk oda arra is, nehogy a bútorokat megrágja.

Ha angóra fajtát szeretnénk, érdemes felkészülni rá, hogy bundája naponkénti fésülést igényel, de a rövidszőrű nyuszik szőrét is érdemes néha – főleg vedlés idején – puha szőrű kefével átfésülni.

A nyulak fogait időnként ellenőrizni szükséges, mert a metszőfogak sokszor a veleszületetten hibás növekedés miatt túlnőhetnek, ilyenkor állatorvos segítségére van szükség, hogy megkurtítsa azokat.

Mielőtt eldöntjük, hogy nyuszinkat tenyészteni szeretnénk, gondoljuk át, hogy biztosan tudunk-e megfelelő gazdikat találni az akár 8-10 kisnyúlnak, mert a boltokban sokszor amúgy is túlkínálat van.

A nyulak általában 4-5 hónapos korukra lesznek ivarérettek (a kistestű fajták általában előbb, a nagytestűek később), de csak 6-7 hónaposan lehet őket tenyésztésbe venni. A szaporodási időszak tavasszal a nappalok hosszabbodásával indul be és őszig tart. Az anyának a ketrecen belül szüksége van egy elletőládára, amelyben biztonságban érezheti magát, ezt a behelyezett alomanyaggal és a hasáról tépett szőrökkel béleli ki, ha közeleg az ellés ideje. A vemhesség 31 napig tart, a kisnyulak csupaszon és vakon jönnek a világra. Az anyát a vemhesség és a szoptatás alatt is jobb más nyulaktól elkülönítve tartani és a kisnyulakat mi se fogjuk meg, mert a szagunkat megérezve az anya elhagyhatja a fészket. A kicsiknek hamar elkezd nőni a szőrük, 9-10 napos korukra a szemük is kinyílik, és 3 hetes koruktól kezdenek a tej mellett szilárd eleséget is fogyasztani.
Amennyiben nem szeretnénk almot, mind a nőstény, mind a bak nyulakat érdemes ivartalanítani. Ezzel nőstényeknél megelőzhetjük a nyulaknál nem ritka méhdaganatok kialakulását, bakoknál elkerülhető a jellegzetes ivari szag és az esetlegesen előforduló agresszívebb viselkedés.

Gyakori betegségek:


Számos - kifejezetten nyulakat megbetegítő - bakteriális, vírusos, illetve parazitás betegséget ismerünk, amelyeket itt hosszú lenne felsorolni. A két legveszélyesebb és nem gyógykezelhető vírusos betegségre azért térnék ki, mert ezek megelőzésére Magyarországon is elérhető vakcinák állnak rendelkezésre.

A mixomatózis kórokozója egy, a Leporipoxvírusok közé sorolt vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek a nyulak között. A megbetegedett állat fején, főleg a szemek körül, a füleken, az orrnyílások környékén és a testnyílásoknál nagy, kocsonyás duzzanatok keletkeznek („oroszlánfej”). Ezen kívül orrhurut, tüdőgyulladás, illetve nehezített légzés is kialakul és a nyulak szinte kivétel nélkül elpusztulnak.

Mivel szúnyogok mindenhol előfordulnak, érdemes a betegség megelőzésére kifejlesztett vakcinát igénybe venni. Általában tavasszal, még a szúnyogok megjelenése előtt oltják az állatokat és ezután egy évig védettek lesznek a betegséggel szemben.

A mixomatózis elleni vakcina állatorvosi rendelőnkben igényelhető!

A nyulak vérzéses betegségét egy Calicivírus okozza. Az állatok általában hirtelen, tünetek nélkül vagy heveny tüneteket mutatva hullanak el. A betegség a nyulak között érintkezéssel, különböző felszerelési tárgyakkal terjed, illetve az ember is átviheti egyik nyúltartó helyről a másikra. A betegségben a 4-5 hetesnél idősebb nyulak betegszenek meg. A vírus a vérereket károsítja, ennek következtében vérzések alakulnak ki főleg a légutakban, a tüdőben, ezen kívül a májban történő vírusszaporodás miatt a májsejtek is károsodnak. Előfordulhat, hogy a betegség olyan hirtelen zajlik le, hogy tünetek kialakulására nincs idő. Általában azonban megfigyelhető nehezített légzés, bágyadtság és véres-habos orrváladék.

A nyulakat akkor érdemes beoltani, ha a kertbe is kijárnak. Általában évente vakcináznak.


Ha további kérdései lennének, illetve bármilyen rendelleneséget tapasztal nyuszijával kapcsolatban,forduljon hozzánk bizalommal!

Nincsenek megjegyzések: