VADÁSZGÖRÉNYEK TARTÁSA

AMIT A VADÁSZGÖRÉNYEK TARTÁSÁRÓL TUDNI KELL

Általános tudnivalók


A vadászgörények egyre kedveltebb társállatok hazánkban, ezért fontosnak tartjuk a tartásukról tudnivaló legfontosabb információkat összefoglalni.

Mielőtt görénytartásra adjuk a fejünket, alaposan át kell gondolnunk, van-e elegendő időnk foglalkozni vele (ami minimum 3 órát jelent naponta), megvan-e az anyagi hátterünk hozzá és minden családtagunk elfogadja-e, hogy egy vadászgörénnyel éljen egy háztartásban. Érdemes az állatot olyan megbízható, komoly tenyésztőtől megvenni, aki sok hasznos információval is ellátja az újdonsült gazdit.
A vadászgörények átlagéletkora 5-11 évre tehető, a nőstények tömege 700-800 gramm, a hímeké 1,5 kg felett is lehet.


Etetés:


A görények etetésénél figyelembe kell venni, hogy carnivorák, azaz kizárólag húsevők. Mivel nagyon gyors az anyagcseréjük, a napi adagjukat több részre kell elosztani. A felnőtt állatokat ezért naponta 2-3-szor, a kölyköket 4-5-ször etessük.

De mit is adjunk? Fontos, hogy minél többféle húst adjunk az állatnak, hogy ne szokjon hozzá egy-kétféle ízhez, ami után esetleg nem fogad majd el mást. A húsokat mindig zsír, fűszerek és egyéb ételízesítők nélkül készítsük el!

A természetben a vadászgörény elsősorban madarakat, és kisebb emlősöket zsákmányol, ezért a naposcsibe, szopós egér és patkány etetése áll a legközelebb a természetes táplálékához. Ez utóbbiak egyes állatkereskedésekben fagyasztva is kapható. Szárnyas húsokat, marhahúst, nyúlhúst és halat adhatunk főzve vagy sütve; a szárnyas húsokat etethetjük nyersen is, bár így fennáll a Salmonella és Campylobacter baktériumok okozta ételfertőzés lehetősége.

Száraztápot csak kiegészítésként adjunk, ezek közül is inkább a magas (30-35 %) állati fehérjét tartalmazó, jó minőségű görény- vagy macskatápot javasoljuk. Konzervtápokat inkább ne etessünk a magas tartósítószertartalom és a nagyon alacsony hústartalom miatt.

A görények éppen a gyors emésztésük miatt nem tudják a növényi táplálékokat lebontani, ezért inkább ne adjunk nekik! Nyers zöldségeket, hüvelyes és egyéb héjas zöldségeket-gyümölcsöket a bélelzáródás veszélye miatt sem szabad etetni!

Tojásfehérjét soha ne adjunk az állatnak!

Édességeket, nasikat és egyéb magas szénhidráttartalmú eleségeket ne etessünk görényünkkel, mert egy, a cukorbetegséghez hasonló, az anyagcserét felborító betegség alakulhat ki náluk.

Tejtermékeket a görények laktózérzékenysége miatt nem lehet adni az állatoknak.

Figyeljünk rá, hogy az állat előtt mindig legyen friss ivóvíz!

A görény szaga:


A vadászgörénynek természetesen is van egy bundaszaga, amiért a faggyúmirigyek által termelt váladék felelős, és jellegzetesen a pézsma szagára emlékeztet. Az állat alapszagát fürdetéssel nem lehet megszüntetni, sőt, minél többet fürdetjük az állatot, a faggyúmirigyek váladéktermelése is annál intenzívebb lesz!

A bűzmirigyek a végbélnyílás mellett két oldalt található apró mirigyek. Váladékuknak jellegzetes, kellemetlen szaga van, azonban ezt csak akkor engedik ki az állatok, ha megijednek. A bűzmirigyeket az állatvédelmi törvények értelmében már nem szabad eltávolítani, csak abban az esetben, ha egészségügyi okok miatt a görényke szempontjából ez nélkülözhetetlen.

Az ivarérett állatoknak, főleg a hímeknek erősebb és kellemetlenebb a szaga; ez ivartalanítással csökkenthető.


Ivarérés, ivarzás:


A nőstények és a hímek is kb 4-12 hónapos koruk között válnak ivaréretté. Az ivarérés a természetben általában a születésüket követő első tavasszal következik be, de lakásban a mesterséges fény- és hőviszonyok miatt ez nem törvényszerű és előbbre is tolódhat.

A nőstényeknél fontos, hogy észrevegyük a tüzelést, ezért 4 hónapos kor után minden nap nézzük meg a farok alatti területet. Az ivarzás legszembetűnőbb jele, hogy a péra kb borsónyira vagy picit nagyobbra duzzad (normál állapotban, amikor nincs tüzelés, olyan kicsi, hogy nem is látszik), a görény a fenekét a földön húzza, pár csepp vizeletet hagyva maga után jelölget.

A nőstény görényekre jellemző sajátosság, hogy a tüzelés csak akkor múlik el, ha párzottak egy hímmel. Ha a párzás nem történik meg, a három hétnél tovább tartó tüzelést túltüzelésnek nevezzük. Ez azért veszélyes, mert az elhúzódó tüzelés alatt a vér öszrogénszintje folyamatosan magas szinten van, és ez a csontvelő működését nagymértékben károsítja. Mivel a csontvelőnek a vérképzésben van elsődleges szerepe, súlyos vérszegénység léphet fel, a görény egyre elesettebb, gyengébb, étvágytalan, nyálkahártyái egyre világosabbak, szimmetrikus szőrhullás jelentkezhet és az állat előbb-utóbb elpusztul. Ne feledjük, hogy nem minden tünet figyelhető meg valamennyi állaton!

El kell tehát döntenünk, hogy szeretnénk-e kisgörényeket, mert amennyiben nem, a nőstényt egészségvédelmi okból minél előbb ivartalaníttatnunk kell, ha elkezd tüzelni.

Ivartalanítani a hímeket is ajánlott, így megszűnik a jelölgetés, az intenzív szag csökken, és kezesebbekké válnak.
Rendelőnkben vállaljuk ivarérett vadászgörények ivartalanítását.


Vakcinák:

A kisgörények oltási programját 8 hetes korban érdemes elkezdeni a szopornyica elleni vakcinával, amit 2 hét múlva meg kell ismételni. Ne feledjük: a görénykére nézve általában halálos kimenetelű betegségről van szó! Ezt követően elegendő évente egyszer emlékeztető oltásban részesíteni az állatot. A szopornyica elleni oltás nagyon fontos, hiszen ezt a vírust a tulajdonos is beviheti a lakásba akár a ruhájával, cipőjével is!

Ha a vadászgörény kijáró lesz, veszettség elleni oltást is szükséges kapnia, amelyet 4 hónapos korban érdemes beadatni, majd évente ismételni.


Utaztatás:

Ha kedvencünkkel külföldre szeretnénk utazni, mindig érdeklődjünk az aktuális ország állategészségügyi törvényeiről. Az Európai Unión belül vadászgörényekre ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint kutyákra és macskákra, vagyis az állat nyakán, a bőre alá egy azonosító mikrochipet szükséges behelyezni, rendelkeznie kell érvényes (vagyis egy éven belüli) veszettség oltással, illetve féreghajtással, amelyet az utazáshoz szintén szükséges állatútlevélbe vezet be a kezelő állatorvos. Nagy-Britanniában az állatok beviteléhez ezeknél jóval szigorúbb feltételeket szabnak, a részletekről érdeklődjön állatorvosánál!

Ha további kérdései lennének, illetve bármilyen rendelleneséget tapasztal vadászgörényével kapcsolatban,forduljon hozzánk bizalommal!

Nincsenek megjegyzések: