Mi a FIV? Feline Immundefficiens Virus

Mi a FIV? Feline Immundefficiens Virus, azaz macska immunhiányos vírus. A vírus az emberi HIV-vel egy víruscsoportba tartozik, s ahhoz hasonlóan az immunrendszer sejtjeinek életfogytiglani fertőzését, gyengítését jelenti. Európában az állatok körülbelül 3-5%-a fertőzött.

A FIV a FeLV-hez hasonlóan leggyakrabban harapás és nemi aktus útján terjed, éppen ezért a legmagasabb fertőzési és így veszélyeztetettségi csoportba a nem ivartalanított kijáró kandúr macskák tartoznak. Az fertőződés az anyaállatról a kölykökre a méhen keresztül, de a tejen át is történhet.

A fertőződést követően általában hosszú időn át nem látunk jelentős klinikai tünetekben megnyilvánuló megbetegedést. A betegség kezdetben legfeljebb enyhe megfázásszerű lefolyást mutat (rövid ideig tartó láz, étvágytalanság, nyirokcsomók duzzanata). Ezt követő látszólagos gyógyulás után hónapokig, sőt évekig a macska tünetmentes. Vannak olyan fertőzött macskák, amik hosszú életet élnek meg és később sem mutatnak semmilyen klinikai tünetet. Az állatok többségében azonban időről időre a vírus aktivációjával, az immunrendszer kisebb-nagyobb fokú meggyengülésével a klinikai tünetek hullámszerűen jelentkeznek. Leggyakoribbak a szájüregi megbetegedések és tüdőgyulladások, de idővel a máj és a vese megbetegedése is egyre gyakoribb, súlyosabb fokú. A bőrsebek, sérülések, nyálkahártya-eróziók egyre nehezebben gyógyulnak az immunrendszer egyre elégtelenebb működésének köszönhetően. Gyakoriak a bakteriális fertőzések majd a betegség végfázisában az immunrendszer teljes összeomlása következik be, ami az állat elpusztulásával jár. Ezt az emberi AIDS-hez hasonlóan macska-AIDS-nek nevezi a szakirodalom.

Természetesen, mivel vírusos fertőzésről beszélünk, direkt terápiás gyógyszerrel nem rendelkezik sem az állat, sem emberorvosi tudomány. Az a cica, amelyik fertőződött, sajnos élete végéig fertőzött is marad. Antivirális terápiával próbálkozhatunk a vírust a fertőződést követő rövid időn belül eliminálni, bár a tudományos eredmények nem túl bíztatóak, ráadásul igen költséges gyógyszereket kell ilyenkor a bizonytalan eredmény érdekében használni. A kísérő bakteriális fertőzéseket antibiotikumokkal kezeljük, az immunrendszert az egyre szélesebb palettával bíró erősítő-roboráló szerek alkalmazásával támogatjuk, így előzhetjük meg a korai fatális összeomlást. Egy FIV pozitív cicát rendszeresen kell oltani, féreghajtani és lehetőleg ivartalanítani a legyengülések elkerülése és a társállatok fertőződésének megakadályozása, ill. veszélyének csökkentése érdekében. Mivel a fertőzés harapás útján terjed legkönnyebben, a vad, fertőzött állatokat többi cicától lehetőleg elkülönítve kell tartani. A betegség nyugalmi stádiumában leledző macskák nyála kevés víruspartikulát tartalmaz, élelmiszerre került nyállal, vagy közös itatón keresztüli fertőzés kizárható. A betegség fajspecifikus, sem kutyára, sem emberre a FIV nem jelent veszélyt.
A vírus ellen az USA-ban 2002 óta létezik oltóanyag, amellyel mintegy 82%-os védettséget lehetett elérni. Mivel az oltóanyag egy teljes gyengített kórokozót tartalmaz, az oltott és beteg állatok egymástól a gyorstesztekkel nem elkülöníthetőek. A teszttel az oltott egészséges állatok is pozitív eredményt mutatnak.

Nincsenek megjegyzések: