Endoszkópos vizsgálatok

Az endoszkópos vizsgálatok lényege, hogy egy különleges optikai eszköz segítségével (endoszkóppal) olyan testüregeket vizsgálunk és bennük olyan elváltozásokat kezelünk, melyek szabad szemmel nem láthatóak, vagy ez csak az állaton végzett bonyolult sebészeti beavatkozással lenne lehetséges. Ebből adódóan ezek a készülékek hosszú egyenes vagy hajlítható csőhöz hasonlítanak, az előbbieket merev, az utóbbiakat flexibilis endoszkópoknak nevezzük.



Rendelőintézetünkben mindkét műszerrel végzünk vizsgálatokat. Az endoszkópok egyik vége a vizsgált testüregben (orr, garat, nyelőcső, gyomor, stb.) készít felvételeket, amelyek a másik végéhez kapcsolt digitális kamerával egy nagyképernyős LCD monitoron láthatóak. Az egész vizsgálat így valós időben követhető, a vizsgálatot végző orvos és a tulajdonos számára is. A vizsgálat sarkalatos részeiről (gyulladt gyomornyálkahártya, elváltozott légcső, stb.) videófelvétel és fotók készülnek, amelyek később is elemezhetők, s a gyógyulás során készült újabb felvételekkel összehasonlíthatók. Az endoszkópos vizsgálat során az adott szervet nem csak megfigyeljük, hanem ha szükséges, onnan bakteriológiai vizsgálatra mintát, kórszövettani vizsgálatra szövetdarabot is kiveszünk. A vizsgálóeszköz szabad csatornáján keresztül levezetett miniatűr sebészeti eszközök segítségével apró beavatkozások végezhetők (pl. idegentest eltávolítása légutakból).

Endoszkópos vizsgálatokat nem csak emlősökön, hanem hüllőkön is végzünk (pl. tojásretenció teknősöknél).
A vizsgálatokat bódításban végezzük, és a betegség jellegétől függően 20-50 percet vesznek igénybe. A tulajdonosokat ezért arra kérjük, hogy éhgyomorra hozzák vizsgálatra kedvencüket, és amennyiben a felvételeket haza szeretnék vinni, egy pen-drive-ot is hozzanak magukkal.

Nincsenek megjegyzések: