DEGUK TARTÁSA

Általános tudnivalók:

Magyarországon a degu csak néhány éve jelent meg, mint kedvencállat. Ez a kisrágcsáló eredetileg Dél-Amerikából, Chiléből származik; természetes élőhelyén föld alatti járatokat készít, ide menekül a ragadozók elől. A hímek az odú bejáratához kis földkupacokat építenek, ezekkel jelölik meg a területüket.

A degu testtömege mindössze 150-250 gramm, barnás-, a hasán világosabb krémszínű. Farka rendkívül hosszú, de ennél fogva soha ne próbáljuk meg felemelni, mert a bőr könnyen leszakad róla!

Az állatok nappal, főleg korán reggel és estefelé aktívak. Átlagos élettartamuk 5-8 év.


Etetés:

A deguk a természetben különböző gyökereket, fűféléket és más növényi részeket fogyasztanak.

Etetésüknél a széna meghatározó fontosságú: egyrészt biztosítja számukra a megfelelő rostellátást, másrészt elengedhetetlen a jó emésztéshez és bélműködéshez, ezért mindig legyen az állatok előtt. Fontos, hogy a széna ne legyen poros, penészes vagy megbarnult.

Ezen kívül szerezzünk be egy jó minőségű, megfelelő vitamin- és ásványianyag tartalmú deguknak készült tápot, ami olajos magvakat (tökmag, napraforgó, dió) nem tartalmaz, mert az nem hízlalnak. Az eleség ne legyen mézes vagy cukros, mert a deguk általában hajlamosak a cukorbetegségre, ami könnyebben kialakul, ha édes táplálékot kapnak.

Adhatunk kedvencünknek különböző zöldségeket, fűféléket (pl. pitypangot, tyúkhúrt), csíráztathatunk búzát; de édes gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, illetve emberi élelmiszereket (csokit, kekszet) ne adjunk az állatnak!

Ne adjunk továbbá burgonyát a magas keményítőtartalma, és a héja alatt megtalálható mérgező szolanintartalma miatt, és salátát a műtrágyákból felhalmozott és raktározott káros anyagai miatt. Nem kaphatnak a k-betűvel kezdődő zöldségekből sem (káposzta, karalábé, karfiol), mert ezek felfúvódást okozhatnak!

Fontos, hogy víz mindig legyen az állatok előtt; erre a lédús takarmányozás mellett is szükségük van. A legjobb a boltokban kapható golyós önitató használata.

Érdekes, hogy az egészséges felnőtt degu fogai narancssárgák. A nyálban kiválasztódó egyik enzimjük bontja a növényi klorofillt és a képződő színes anyag színezi el a fogukat. A kisdeguk foga a tejről a szilárd táplálékra való áttérés után rövid időn belül besárgul.

Tartási körülmények, szaporítás:


Degu tartására kiválóan megfelel az állatkereskedésekben kapható egyszintes vagy emeletes ketrec. A lényeg, hogy minél nagyobb hely álljon az állatok rendelkezésére. Alomnak forgácsot vagy macskaalmot használjunk. A ketrecet változatosan berendezhetjük, betehetünk egy kisebb odút vagy házikót is, amelyet szeretnek kibélelni papírzsebkendővel és szénával. Szívesen rágcsálnak faágakat is, amik lehetnek pl. alma, körte, bükk, nyárfa, a lényeg, hogy egyik se legyen mérgező.

A deguk a természetben csoportokban élnek, ezért ha lehet, ne tartsuk őket egyedül, mert igénylik a társaságot és társ nélkül még akkor is unatkoznak, ha sokat foglalkozunk velük. Az azonos nemű és ellenkező nemű állatok is jól tarthatók együtt. Az összeszoktatás különösen könnyű, ha fiatal, 6-8 hetes állatokat vásárolunk. Ha eleinte lennének is összetűzések, ezek megszűnnek, amint a rangsor kialakul köztük. Nőstények mellett tarthatunk egyetlen hímet, de több hímet sohasem, mert komoly harcokat vívnának a nőstényekért!

A deguk rendkívül kíváncsi állatok, más házi kedvencektől (kutyáktól, macskáktól) sem félnek, ami veszélyes lehet. Ha kiengedjük őket a lakásban, vigyázzunk rá, hogy ne jussanak elektromos vezetékek és szobanövények közelébe és figyeljünk oda, nehogy megrágcsálják a berendezési tárgyakat.

A deguk 4-5 hónapos korukban érik el az ivarérettséget. Vemhességük a rágcsálók között igen hosszúnak számít, 87-92 napig (3 hónapig) tart. Tarthatunk egy hímet egy vagy több nősténnyel együtt, de egy csapaton belül több hím sose legyen!

Az átlagos alomszám 3-9. A kisdeguk fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra és hamar önállóak lesznek. A 2. héttől kezdve szilárd táplálékot is fogyasztanak és 6 hetes korukban lehet őket elválasztani.

Fontos, hogy fialás után a hímet azonnal különítsük el pár napra, mert a nőstény az ellés után szinte azonnal újraivarzik és az ilyen gyakori vemhesség nagyon megterhelő az anya számára.


Ha további kérdései lennének, illetve bármilyen rendelleneséget tapasztal degujával kapcsolatban,
forduljon hozzánk bizalommal!

Nincsenek megjegyzések: