Mit jelent a FeLV?

Feline leukaemia virust. Azaz macska leukaemia vírus általi fertőzöttséget. Nem ritkán a betegséget leukózisnak is nevezik, utalva a vírus azon tulajdonságára, hogy gyakran nyirokcsomók daganatos elváltozását is beindítja. Fontos azonban, hogy a nyirokcsomó-rákok a vírusos fertőzéstől függetlenül is kialakulhatnak, és igaz az is, hogy a vírusfertőzött állatok jó részében nem alakul ki daganatos elváltozás.

A vírus állatról állatra direkt módon terjed, a kórokozó leggyakrabban nyál útján, vagy a nemi aktus során jut át a beteg állatról. A harapások, karmolások, párzási időszak verekedései ezért jelentenek nagy veszélyt a kijáró cicákra, mert így több úton is könnyen fertőződhetnek. Az időben végzett ivartalanítás ezért indirekt módon, mégis jelentősen védi a cicát a fertőződéstől. A fertőzött vemhes állatok a méhen keresztül, vagy az anyatejjel is továbbadhatják a vírust.

A fertőződést követően a vírus a nyállal szennyezett bőr, vagy nyálkahártya sérülésen behatolva ott helyben szaporodik el, ezt követi a környéki nyirokcsomók fertőződése. Később a véráram útján jut el a távolabbi szervekbe, nem ritkán a vörös csontvelőbe, ahol hosszabb ideig, akár évekig is túlélhet. A szervekbe jutott vírus gyulladásos-daganatos betegségeket alakíthat ki felborítva ezzel az adott szerv működését, okozva vérszegénységet, veseelégtelenséget, gyulladásos bélbetegséget, leukémiát.

A fertőződött cica azonban nem feltétlenül betegszik meg. Az egészséges állatok több mint a felének immunrendszere a vírust sikeresen, azaz végérvényesen eliminálja és komoly tünetek nélkül meggyógyul. Ezért is fontos a verekedések során szerzett sebek, gyulladások, enyhébb legyengülések mielőbbi szakszerű kezelése, hogy ne alakulhasson ki akut, vagy permanens (folyamatos) betegség. Sajnos az akut lefolyású betegség gyakran halálos kimenetelű. Az állatok mintegy negyedében látványos klinikai tünetekben meg nem nyilvánuló látens fertőzöttség alakul ki. Ilyen esetben az immunrendszertől elzárt területeken, (pl. csontvelő) a vírus évekig túlélhet szemmel látható megbetegedést nem okozva. A vírus fertőzöttség megállapítása ilyen esetekben igen nehéz, mivel ezek az állatok a jelenlegi tesztekkel (amik a vírust, vagy alkotóelemét detektálják) negatív eredményt mutatnak és látszólag egészségesek. Sajnos a betegség bármilyen külső-belső hatásra fellángolhat. Ilyen pl. a környezetváltás, új állat, immunrendszert gyengítő más betegségek, stressz, vitaminhiány. A háztartásban tartott fertőtlenítő szerek a vírust gyorsan elpusztítják, ezért legyünk körültekintőek és alaposak e téren. Megéri!

Az általunk is használt FeLV oltás nagyon hatásos és biztonságos. Időben adva védi a cicát a későbbi fertőződéstől, ráadásul nem zavarja a tesztet, nem ad hibásan pozitív eredményt a később elvégzett vérvizsgálati eredmény sem. Ennek oka, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő vérteszt a vírus egy olyan darabkáját mutatja ki specifikusan, ami hiányzik az oltóanyagból. Az oltott és fertőzött állatok ezért ilyen tesztek használatával nem összekeverhetők. Érdemes a tesztet elvégezni, ha kedvencünk elcsavargott, és csak egy-két nap múlva került haza, ha új cica kerül hozzánk, vagy ha más ismeretlen eredetű beteg, kóbor állattal érintkezett kedvencünk és szeretnénk kizárni fertőződöttségét.

A már fertőződött és beteg állatok kezelendők. Sajnos célzott vírusellenes terápia egyelőre nem áll rendelkezésre, de a betegség szövődményeit, tüneteit mindenképpen csillapítani kell. Ezeket a cicákat nyugalmi stádiumba kell hozni vírusfertőzöttség szempontjából, mivel így még évekig tünetmentesen élhetnek. Új szereknek minősülő interferonokkal, gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal és roboráló gyógyszerekkel segítünk ezt elérni. A fertőzött állatokat ivartalanítani kell, így csökkenthetjük más állatok fertőződésének valószínűségét. A nem fertőzött társállatokat azonnal be kell oltani, mert a fertőzött nyálban rengeteg víruspartikulát választ ki a beteg macska, amivel a többieket megbetegítheti.

Nincsenek megjegyzések: