Allergia (túlérzékenység)

Az allergia (túlérzékenység) olyan betegség az állatoknál, amely különböző okokból kiindulva egyforma tünetegyüttest alakít ki. A betegség alapja az immunrendszer túlzott reakciója egy idegen anyaggal (allergén) szemben. Éppen ezért a megbetegedés egyedi, sem másik állatra, sem emberre nem fertőző. Az allergén vagy a bőrön keresztül, vagy szájon át elfogyasztva jut kapcsolatba kedvencünk szervezetével. A legfontosabb tünetek ennek megfelelően a vakaródzás és a gyomor-bél problémák jelentik : hasmenés, hányás, fűevés, amiket másodlagos tünetek (bőrgyulladás, testtömeg csökkenés, stb.) kísérhetnek. A tünetek súlyossága a szinte észrevehetetlentől az elviselhetetlen, életet veszélyeztető állapotig fokozódhat. Nincs „recept” a betegség, ill. tünetegyüttes megjelenésére: hosszú időn át egészséges állatok szinte egyik napról a másikra válhatnak súlyos tüneteket mutató beteg állatokká.
Az ételallergia során nem egyfajta étel, hanem az eleségben lévő bizonyos komponensek (pl. csirkehús) váltják ki a jellemző hasi és/vagy bőrtüneteket. Az allergia jelentkezhet azonnal (már az új eleség adása után pár nappal), vagy hónapok múlva. Nincs garancia egyetlen élelmiszerre, még ha hónapok óta is azt fogyasztja kedvencünk, vagy egyetlen lakásban tartott virágra, növényre, pollenre sem, még ha évek óta is ott áll az állat fekvőhelye mellett! Természetesen más, eddig nem fogyasztott eleség is ugyanúgy allergizálja az állatot, ha az az érzékenyítő komponenst tartalmazza! Ezért az ételallergia gyógykezelésének alapja, hogy olyan típusú eleséget állítsunk össze kedvencünknek, amit eddig nagy valószínűséggel soha nem fogyasztott. Az ételallergia bármely kutyafajtánál jelentkezhet, de bizonyos fajtáknál gyakran súlyosabb tüneteket tapasztalunk. Ide tartoznak a west highland terrier, boxer, dogok, golden retriever, bulldog, yorkshire terrier, bichon fajták.
A bőrallergia emberekhez hasonlóan mind a lakásban, mind a szabadban keringő pollenek, atkák, növényösszetevők, stb. lehetnek, s tüneteiben is emberekhez nagyon hasonló elváltozásokat okozhatnak. Találó a magyar nyelv, mikor a kontakt allergia hirtelen jelentkező formáját „csalánkiütésnek” nevezi. Valóban gyakori a hirtelen bőrpír, s az égető viszketés is a betegség kezdetén. A vakaródzás mellett idővel igen gyakori a belső fülkagyló gyulladása, a hajlatok (hónalj, belső lágyék) kipirulása, a lábvégek nedvedző gyulladása, amit gyakran nyalogat az állat. A lábvégek gombás kísérőbetegsége gyakran tapasztalható ezeknél a betegeknél. Sokszor csak úgy tűnik fel, hogy a fehér lábvég barnás elszíneződését látjuk, máskor a fájdalom miatti különböző fokú sántaság miatt fordulunk állatorvoshoz. Hasmenés, gyakori széklet-ürítés, néha vérzések a bélsárban, esetleg fűevés is jelentkezhetnek. Ne feledjük, hogy ezek más okból kifolyólag is kialakulhatnak, ezért mindig forduljunk állatorvoshoz a pontos diagnózis érdekében!
Cicáknál az erős vakaródzás mellett vagy éppen ehelyett gyakran találkozunk fokozott tisztálkodással. Az állat órákon keresztül nyalja magát, akár szinte a teljes lekopaszodásig! Sokszor éjjel teszik mindezt, ekkor csak arra lehetünk figyelmesek, hogy kedvencünk nem alszik, vagy napközben gyakran elbújik. A lekopasztott bőrfelületek cicánál (ellentétben kutyával) lehetnek teljesen tünetmentesek is, nem látunk kipirulást, a bőr nem nedvedzik, csak mintha „kiharapdálták volna a szőrét”. A legújabb kutatások szerint cicáknál lényegesen gyakrabban jelentkezik étel-allergia, mint kutyáknál, és sajnos lényegesen ritkábban gondolunk rá! Persze cicánál is megjelenhet a bőr másodlagos gyulladása, korpásodása, szájüregi fekélyek, bőrsebek manifesztációja, vagy a fül mögötti – nyaki területek véresre vakarása. Ez esetekben gyakran csak védő kötözés segít, hogy az állat ne pusztítsa el önmagát!

Nincsenek megjegyzések: