TEENDŐK KISCICÁKNÁL, KISKUTYÁKNÁL

1. Féreghajtás: az első állatorvosi látogatáskor (6-7 hetes kor), majd 14 nap múlva szükséges. A széklet eltávolítása fertőzés veszélye miatt gumikesztyűs kézzel javasolt 2 napon át. Ezzel az állat visszafertőződése is megakadályozható.
2. Bolhátlanítás: tarkótájékra helyezett csepp 1 hónapig védelmet nyújt.
Fontos!: a cseppet 1 napig ne mossuk és ne simogassuk le.

3. Normális, ha az oltást követően 1-2 napig bágyadtság, kedvetlenség, étvágytalanság fordul elő. Ennek oka az, hogy a szervezet védekező rendszerét az oltóanyag „leköti” a vírusok elleni aktív védelem kialakítása érdekében.

4. Szabadba csak állatoktól mentes helyre vigyük kutyusunkat az első három hónapban, illetve addig, míg legalább az első három védőoltását meg nem kapja.

5. Étkeztetés:

a. junior tápok mellett minél tarkabarkább, nem fűszeres házi eleség: főzelékfélék, főtt virsli, túró, joghurt, kaukázusi kefir, babapiskóta, főtt rizs, friss húsleves

b. TILOS: tejszín, tejföl, tej, csokoládé adása.

c. Amennyiben fűevést, gyakori orrnyalogatást, öklendezést tapasztalunk, haladéktalanul forduljon tanácsért az állatorvoshoz, mert az elhanyagolt, nem megfelelő eleségre visszavezethető gyomor-bélgyulladások hosszútávon súlyos következményekkel járhatnak.

d. Az eleség NE legyen állandóan a kutya előtt! Friss víz MINDIG legyen előtte!

e. Kölyökkutyák étkeztetési gyakorisága naponta:

- három hónapos korig 4-szer,
- öt hónapos korig 3-szor,
- hét-nyolc hónapos korig 2-szer,
- ezt követően napi egyszeri eleségadást kell elérni.

6. Csonterősítő: naponta 1 db/ 10 ttkg. (adása másfél éves korig javasolt)

7. Fürdetés: Lehetőleg fél éves korig ne fürdessük meg a kutyust. Amennyiben muszáj háromhavonta, féléves kor felett havonta egyszer fürdethetünk. Ne használjunk erős, emberi samponokat, olcsó bevásárlóközponti tömegcikkeket. Kérjük ki az állatorvos véleményét a megfelelő fürdető szer kiválasztásához!

8. A kutya normális végbélben mérhető hőmérséklete 38-39,5°C. 39,5-40°C hőemelkedés. Csak 40°C, illetve afeletti hőmérséklet számít láznak! Semmilyen lázcsillapítót NE adjunk a kutyának, lázas állapotú kiskutya állatorvosi ellátást igényel!

Nincsenek megjegyzések: