MIKROCHIP, ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK

ELEKTRONIKUS ÁLLATAZONOSÍTÓ RENDSZER (MIKROCHIP)

>>AKCIÓS MICROCHIP MÁR 3900 Ft-tól<<
Az Európai Unióhoz való csatlakozással hazánkban is megkezdődött az állatok azonosítási rendszerének kidolgozása. Az elektronikus állatazonosítás eszköze a mikrochip, amely a nyak bőre alá ültetve az egyedi megjelölést szolgálja.

A mikrochip mérete mindössze 11 x 2 mm. Tizenhat karakterből álló kódot rejt magában, amely a megfelelő érzékelővel bármikor leolvasható. A kód első két számjegye (34) Magyarországot jelöli, így külföldön sem okoz problémát az azonosítás. A kóddal ellátott házi kedvenc a Magyar Állatorvosi Kamara számítógépes nyilvántartási rendszerének részévé válik, itt dolgozzák fel a beültetéskor kitöltött bejelentőlap adatait. Az elveszett vagy ellopott állatok kódjának leolvasásával egyszerűvé és megbízhatóvá válik az azonosítás, hiszen az adatbázison keresztül meghatározható az eredeti tulajdonos.

A kód bekerül az állat oltási könyvébe (amelyben a mikrorchip beültetését a megbízott állatorvos aláírásával és bélyegzőjével igazolja), valamint az állatorvos nyilvántartási rendszerébe.

A mikrochip behelyezése a vakcinázáshoz hasonló: gyors és fájdalommentes injekció a tarkótájékra, a nyak bőre alá, bal oldalon. A korábbi azonosítási módszerekkel (pl. tetoválás) szemben legnagyobb előnye, hogy behelyezése egyszerű, fájdalommentes, nem hamisítható, az állat egész élete során működik. A mikrochip szövetbarát anyagból készült, nem vándorol el az állat testében. Láthatatlan, így semmilyen küllemi elváltozást nem okoz.

Az elektronikus állatazonosítás 2005. január 1-től kötelező a törzskönyvezett kiskutyáknál: a fajtatiszta kutyakölykök származási lapját a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) csak a mikrochip beültetése után állítja ki. Elengedhetetlen továbbá munka- és vadászkutyáknál, valamint az Európai Unió országaiba utazó állatoknál. A mikrochip feltétele a nemzetközi állatútlevélnek.

Házi kedvencek esetében 2008-ig a tulajdonos dönthet arról, igénybe veszi-e az egyedi azonosítást.

Várhatóan 2008-11. között valamennyi kutyába kötelező lesz beültetni mikrochipet.


ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK


A „civilizációs” betegségek nemcsak az embereknél, hanem társaiknál, a házi kedvenceknél is egyre gyakrabban előfordulnak. Ezek között első helyen az allergiás megbetegedések állnak. Kutyusoknál és cicáknál az allergiás betegségek általában bőrtünetek vagy emésztési problémák formájában (gyakori, visszatérő hasmenés, hasi fájdalmasság) jelentkeznek.

Általában az atkák, pollenek, bolhák nyála okozza az allergiás reakciót kiváltó bőrbetegséget. A tápokban jelen lévő kiegészítő és tartósító szerek a hasmenéses eredetű allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói.

Szerencsére már rendelkezésre állnak azok a tesztek, melyekkel a nehezen felismerhető és kezelhető betegségeket diagnosztizálni és gyógykezelni tudjuk. Ezen teszteket rendelőintézetünkben is rutinszerű szűrővizsgálatként alkalmazzuk. A vizsgálat során rövid nyugtatás és fájdalomcsillapítás mellett 32 allergént juttatunk (az emberi allergiavizsgálathoz hasonlóan) az állat hasbőrébe. 15 perc elteltével az allergénre érzékeny pontokon piros duzzanat jelzi a pozitív eredményt. Az állat allergiájának jellegétől függően időszakos vagy hosszabban tartó tablettás kezelést kap, illetve élelmiszerallergia esetén megfelelő diétát alakítunk ki részére.

Amennyiben allergiás megbetegedésre utaló tüneteket tapasztal kedvencén,
haladéktalanul keressen fel bennünket!

Nincsenek megjegyzések: