A rendelő műszeres ellátottsága

A rendelőintézetben alkalmazott műszeres diagnosztikai vizsgálatok:

· biokémiai félautomata analizátor a vérből kimutatható szervi elváltozások diagnosztizálására
· digitális EKG készülék a szív elektromos működésének vizsgálatára
· flexibilis endoszkóp készülék
· ultrahang

A rendelőintézetben alkalmazott speciális sebészeti eszközök veszélyeztetett betegek műtéti ellátásához:

· rizikóbetegek, kifejezetten rossz keringésű betegek altatásához szükséges altatógép
· operációk alatti vérzéseket csökkentő elektro-koagulátor
· ultrahangos fogkőeltávolító (depurátor)
· betegek keringési és légzési értékeit mérő monitor


I. AMIT AZ ULTRAHANG-VIZSGÁLATRÓL TUDNI KELL

Az ultrahangos vizsgálatokat rutinszerűen alkalmazzuk a legtöbb hasűri megbetegedés kapcsán. A gyomor, húgyhólyag, prosztata, lép, máj vagy vese morfológiai, illetve szerkezeti képének megváltozásából következtetni lehet a betegség súlyosságára, előrehaladottságára is. Hasüregi daganatok, folyadék-felhalmozódás, vérzés egyedüli, fájdalommal nem járó, pontos diagnosztikai eszköze az ultrahang készülék.

Ultrahanggal a vemhesség már a 20-25. naptól sikeresen megállapítható, eredményesen mérhető a magzatok életképessége és fejlettsége.

A már hallgatózással, laborvizsgálatokkal megalapozott, ekg-vizsgálattal is alátámasztott megromlott keringés fő okozójának, a szívnek alapos vizsgálatát el tudjuk végezni az ultrahang készülék segítségével. A kb. 30-40 perces vizsgálat során az állat egy párnázott asztalon, a bal oldalán fekszik. Nyugtató, bódító szer használatára nincs szükség. A szív valamennyi üregét, a szívbillentyűket, a szívburkot, a nagy ereket figyeljük meg mozgó, működés közbeni állapotban és kimerevített pillanat- felvételeken. Valamennyi fontos képletről részletes méréseket jegyzünk fel, amik alapján a vizsgálatot követően részletes és objektív diagnózist állítunk fel. Ezek alapján egyedileg határozzuk meg a pontos gyógykezelést.

Az ultrahangos vizsgálat hatékony eszköz a napjainkban egyre gyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek kiszűrésére. Ezáltal a gyógyulási esély jelentősen növekszik.

Az utóbbi időben a leendő tulajdonosok egyre gyakrabban keresnek törzskönyvezett, fajtatiszta kutyákat, macskákat. Az erőltetett tenyésztési nyomásnak köszönhetően a fajtatiszta állományokban egyre gyakoribbak az örökletes alapon kialakuló fejlődési rendellenességek. A lappangó, csak serdülőkorban jelentkező fejlődési rendellenességek között első helyen állnak a szív nem megfelelő kifejlődése miatt kialakuló kórképek. Leggyakrabban a szívfal, a billentyűk, vagy a szívből kijövő nagy erek hiányos, vagy kóros fejlődése vezet a nehezen diagnosztizálható tünetegyüttesre. A pontos diagnózis segítségével a kölyökállatok adás-vételét követő bizonytalan jogi és a tenyésztő-vásárló között igen sok problémát okozó kétes etikai helyzet is megelőzhető. Az eladó a vevőnek az ismert betegség feltárása mellett adhatja el a fiatal állatot, megelőzve ezzel az esetleges peres eljárást is. Nagyértékű állatok kiválasztásánál (több százezer forint értékű tenyészállatok) a betegséget hordozó egyedek kiszelektálhatóak, a tenyésztésből kizárhatóak. Ezáltal a genetikai állomány rejtett szívbetegségei kiiktathatóak, és az ehhez kapcsolódó hosszas és költséges gyógykezelések megelőzhetőek.

Az ultrahangos vizsgálat nem sebészeti beavatkozás, fájdalmat, sőt megerőltető lefogást sem igényel, ezért direkt és indirekt módon is csökkenti fájdalmat okozó vizsgálatok mennyiségét. Kevesebb fájdalom, szenvedés az állat védelme érdekében is fontos rövid- és hosszú távú célja az igényes állatorvosi munkának. Az ultrahangos vizsgálatot egy speciálisan erre a célra kialakított kényelmes, puha vizsgálóasztalon végezzük.
Az ultrahang készülék működési elve, hogy a vizsgálandó testrészre helyezett adó-vevő fejről nagyfrekvenciás ultrahang jel bocsátódik a testbe. A szövetről, szervről az ultrahang jel egy része visszaverődik, a visszaverődött jeleket ugyanez a vevő fej felfogja. A visszavert jel jellemző az adott szervre, vagy szövetre és a készülék analizálást követően egy monitoron a visszavert jeleket képes megjeleníti. Az ultrahang készülék tehát egy morfológiai képet ad az adott testrészről az adott pillanatban. Több kép egymásutánisága az adott szervről, vagy testrészről valós idejű, filmszerű megjelenítést tesz lehetővé.

II. ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS (Depuratio)

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak a fogkő lerakódására visszavezethető megbetegedések: szájfekély, torokgyulladás, fogínygyulladás, fogak kihullása, fogtályog, erős szájszag, következményes szívbelhártya-gyulladás. A fogkő kitapadó lepedékből, szerves anyagokból, szervetlen sókból és nagy mennyiségű baktériumból tevődik össze. A baktérium és a kiválasztódó méreganyagok folyamatosan mérgezik az állatot. A fogkő eltávolításával és az állatorvossal megbeszélt mindennapos szájhigiénia alkalmazásával gyors javulást, gyógyulást érhetünk el és megelőzhetjük a kiújulást.

III. AMIT AZ EKG-RÓL TUDNI KELL

A szívet felépítő szívizomsejtek összerendezett mozgása során a szív összehúzódik, miközben a vért kipumpálja magából. A szív úgy működik, mint egy elektromos motor: minden összehúzódást egy elektromos hullám előz meg. Az elektromos hullám mérhető, a mérést elektro- kardiográfiának (EKG) nevezzük.